Schmidt Mária

A bizalomvesztés a kormányzó pártok kudarca

"Többszintű válságról beszélt a XXI. Század Intézet keddi konferenciáján Schmidt Mária történész. Az előadót a válság mibenlétéről és a lehetséges kiútról kérdeztük. A többi előadóhoz képest nemcsak politikai, hanem legitimációs és bizalmi válságot is emlegetett.

Egyformán viseli ezért a felelősséget mindkét politikai oldal?

Természetesen nem, hiszen nyilvánvaló, hogy mindig azé a felelősség, aki kormányoz. Még akkor is, ha ezt a jelenlegi kormány nem akarja vállalni.

Többen felvetik, hogy a hibás kormányzati lépések sora nem a véletlen műve. Elképzelhető, hogy egy kormányzat szándékosan tegyen rosszat az országnak, a társadalomnak?  Én azt látom a 2004 óta történtekben, hogy semmi nem számított, csak a saját hatalmuk megtartása. Úgy gondolták, ennek érdekében mindent megengedhetnek maguknak. Szándékosan hazudtak, tehát rosszat tettek az országnak.

Érdemes még a legitimációról beszélnünk?

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc tiszta választás nyomán került-e a hatalomba tavaly? A legitimációért, az emberek bizalmáért a politikusoknak minden pillanatban újra és újra meg kell küzdeniük. Ez bizalom kérdése. Akkor legitim egy kormányzat, ha a többség meg van győződve arról, hogy az ő érdekeit képviseli. Amint a bizalom elillan, a rendszer illegitimmé válik, még ha tíz évig marad is hatalmon.

Ha így áll a helyzet, miért nem bukott még meg ez a kabinet?

Az emberek értékítélete szerint már megbukott. Tavaly szeptember 17-e majdnem jogilag is kibillentette a helyéből. És ez talán meg is történt volna, ha lett volna látható alternatíva, ha az emberek pontosan tudták volna, hogy mi történne másként.

Mi lehet a válságból kivezető út, amelyen a politikai elit elindulhat?

Az biztos, hogy az ország ebben az állapotban tartósan nem maradhat. Ha mégis, akkor hosszú időre elveszítjük a lehetőséget, hogy saját körülményeinkhez képest normális teljesítményt nyújtsunk.

Elég tehát gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani?

Nem. Az emberek hitét és bizalmát kell megnyerni. Hinni kell abban, hogy a vezetők tudják, bajainkra mi a terápia, és a megfelelő gyógymód segítségével az országot sikerpályára állítják. A jelenlegi kormány mind a hitet, mind a bizalmat eljátszotta."