Schmidt Mária

Világbajnokok vagyunk válságkezelésben

Nyugaton a helyzet változóban címmel írt könyvet Schmidt Mária. A történész lapunknak elmondta, az évek óta tartó válságnak sokkal mélyebb gyökerei vannak, mint gondolnánk. Kiemelte, mi magyarok a múltunk miatt hamarabb megtalálhatjuk a gyógymódot, mint a nyugati társadalmak.

A könyvében egyebek mellett azt boncolgatja, milyen kihívásoknak kell megfelelni az új évezred hajnalán.

– Be kell rendezkednünk valami új világra. A demográfiai adatok okozta kihívásokra gondolok például, hiszen a gyerekek száma elég alacsony, míg az életkor kitolódott, és elöregszik a társadalom. Komoly probléma, hogy nincs elég munkahely, és nagy kérdés, hogy a huszadik század szociális hálója működtethető-e a továbbiakban.

Van már recept a kihívások leküzdésére?

– Nincs. Ez a mi felelősségünk, megtalálni a válaszokat. Kész receptet nem tudunk átvenni sehonnan. A Szovjetunió összeomlása után, amikor csatlakoztunk a demokratikus államokhoz, a nyugati társadalmak már jelentős problémákkal küszködtek, az ő megoldásaik átvétele pedig nem biztos, hogy jót tett nekünk. Gondolkodnunk kell, és a máshol fellelhető ötletekkel összegyúrva saját szisztémát kellene kidolgozni.

Komoly problémaként említi a normakövetés és a tekintélytisztelet eltűnését a társadalomból.

– Általában a korunkra jellemző gazdasági válságról szoktunk csak beszélni. Ez azonban csak a felszín a mélyen húzódó kulturális, politikai és értékválság felett. A marxisták azt mondták, az embert az határozza meg, ami a zsebében van. Ez nem igaz. Az ember egy érző, gondolkodó lény, és nem biztos, hogy életét a gazdasági tényezők befolyásolják a leginkább. De minden válság egyben lehetőség is. Az ember össze kell, hogy szedje magát. Milliónyi válságon vagyunk már túl, amióta kijöttünk a barlangból. Az ember tehetséges és alkalmas arra, hogy javára fordítsa a helyzetét. Különösen mi magyarok, akik kedvezőbb helyzetben élünk, mint Nyugat-Európa. Mi már a múltban is egyik válság után éltük a következőt. Világbajnokok vagyunk válságkezelésben, abban, hogyan kell túljutni a nehéz időszakokon, míg nyugaton 1945 után mindenki egyszerre gyarapodott, és most ott állnak tanácstalanul, mit is kéne tenni. Mi viszont megszoktuk, hogy két lépés előre, három hátra.

Forrás: tema.hu

A Nyugaton a helyzet változóban című kötet kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában: https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/nyugaton-a-helyzet-valtozoban/