Schmidt Mária

Schmidt: 1968 értékei váltak irányadóvá

Szinte minden országban és az élet minden területén hozott valami lényeges eseményt, változást 1968, és a világban mára az akkor megfogalmazott értékek váltak normaadóvá - mondta az InfoRádiónak a Terror Háza főigazgatója. A múzeum kétnapos nemzetközi konferenciát szervez e különleges év kapcsán.  Észre kell vennünk, hogy nem vagyunk sziget: minden hat ránk, ami a világban történik - mondta az InfoRádiónak a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária hozzátette: bár a magyar hadsereg bevonult Csehszlovákiába, az emberekben nem tudatosult, hogy északi szomszédunkban micsoda ellentétek feszültek, ahogyan azt sem vették észre, hogy mit jelentett 1968 Német- és Franciaországnak vagy az Egyesült Államoknak.

Úgy csinálunk, mintha csak az lenne érdekes, ami itt folyik. A magyar társadalomnak rá kellene jönnie, hogy többet kell figyelni kifelé - hangsúlyozta a Terror Háza főigazgatója.

1968 olyan év volt, amikor összesűrűsödtek a dolgok, fontos események, változások történtek mindenhol. Ez az esztendő Magyarországon is jelentős volt, ekkor kezdődött a 80-as évek végéig tartó új gazdasági mechanizmus - mondta Schmidt Mária.

Az évszámhoz kulturális paradigmaváltás is kötődik, a fiatalság ekkor jelentkezett először önálló arculattal. Mára a világban az 1968-ban megfogalmazott értékek váltak normaadóvá - fűzte hozzá a Terror Háza főigazgatója.