Schmidt Mária

Modern roma divat: kiállítás a Terror Házában

A Romani Design stúdió hagyományos cigány motívumokat modern formákkal és anyagokkal ötvöző ruháiból és kiegészítőiből nyílt tárlat Egymásnak ítélve - Cigány identitás a XXI. században címmel a Terror Háza Múzeumban.

 

˝Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi cigányság őrzi identitását˝ - szólt a roma kultúráról mint a nemzet ˝közös kincséről˝ a tárlat megnyitóján a múzeum főigazgatója. Schmitt Mária emlékeztetett arra, hogy 2010 elején Náray Tamás tervező is bemutatta bocskai-kollekcióját. Náray bocskai ruhái nagyon modernek, korszerűek voltak, mint ahogy Varga Erika és a Romani Design ruhái, kiegészítői is azok - vont párhuzamot a múzeumban most megnyílt tárlattal.

Mint a főigazgató kifejtette, nem szabad lemondani kulturális örökségünkről, ehelyett folyamatosan újra kell értelmezni annak elemeit, többek között a divat területén is. ˝Amikor megláttam Varga Erika gyönyörű ruháit, úgy éreztem, azok korszerű, divatos, hordható ruhák, amelyek egyben kifejezik a magyar cigány tradíciót is˝ - fogalmazott.

Schmitt Mária szerint más európai nemzetek - többek között a skótok, az osztrákok vagy a bajorok - mindannyian büszkék nemzeti viseleteikre, ezért a magyaroknak vagy a magyar romáknak sem szabadna szégyellniük saját viseletkultúrájukat; ebben segít a Terror Háza kiállítása is.

Varga Erika, a Romani Design vezetője elmondta: a stúdió saját kreációi mellett a tárlaton hagyományos cigány viseleti együtteseket is bemutatnak, de számos ruha érkezett a Kortárs Romani című tervezői pályázatukról is. Beszélt arról is, hogy a különböző roma közösségek eltérő módon őrzik hagyományos viseletkultúrájukat, átfogó képet azonban nehéz adni a mindeddig hiányzó kutatások miatt.

A divat világában egyelőre kevés a cigány szereplő - jegyezte meg a stúdióvezető, hozzátéve: a Romani Design ezért egyszerre működik divatszalonként és úttörő társadalmi szerepet betöltő vállalkozásként.

A Terror Háza közönsége a bemutatott 25 ruha mellett ékszerekkel, táskákkal, kiegészítőkkel találkozhat, de helyet kaptak az oláh cigányok hetvenes évekbeli és az erdélyi romák mai viseletkultúráját bemutató fotók is. A tárlat 2011. január 9-ig tekinthető meg a múzeum földszinti kiállítótermében.