Schmidt Mária

Schmidt Mária Tel-Avivban ismertette az új budapesti holokauszt-emlékhely terveit

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója és Fürjes Balázs kormánybiztos a helyi magyar közösség képviselőinek ismertette szerda este a tel-avivi nagyköveti rezidencián az új józsefvárosi holokauszt-emlékhely terveit.

Schmidt Mária - aki az intézmény szakmai koordinációjáért felel - elmondta, hogy a Sorsok Házában elsősorban a fiatalok érzelmi azonosulását, megrendülését szeretnék elérni úgy, hogy ˝alulnézetből˝, vagyis egy gyermek szemszögéből, egy tizenéves számára is érthető módon mutatják be a holokausztot. A magyar zsidók második világháborús sorsát úgy próbálják majd bemutatni, hogy annak magyar és egyúttal általános emberi üzenete legyen, közben érzékeltetve az emberi sorsok mögötti döntések súlyát. A segítők és embermentők történeteivel jó példát akarnak mutatni a kiállítást megtekintő diákoknak. A látogatóknak egy labirintusban kell majd haladniuk, amivel a zsidók akkori bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetét akarják érzékeltetni. A kiállításon alkalmazni fogják a modern technika legújabb vívmányait, és az emlékhely anyagát folyamatosan bővítik az esetleges új információkkal.

Az intézmény létrehozásával hangsúlyozni akarják, hogy a magyar zsidó közösség és kultúra kiemelt része a magyar kulturális örökségnek és a kortárs magyar kultúrának - mondta Fürjes Balázs. A kormány egyáltalán nem tűr meg semmiféle nemi, faji és vallási megkülönböztetést - szögezte le. 

˝A magyar zsidók holokausztja magyar tragédia, magyar bűn, és olyan veszteség, amellyel kapcsolatban Navracsics Tibor (közigazgatási és igazságügyi miniszter) kijelentette, hogy a magyar állam is felelős volt miatta˝ - hangsúlyozta Fürjes Balázs. ˝Felejteni tilos, emlékezni kötelező˝- mondta a kormánybiztos, hozzátéve: mindent elkövetnek azért, hogy a rövid határidő ellenére már jövő áprilisban megnyíljon az új emlékhely. 

A hallgatóság soraiban helyet foglalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki hangsúlyozta: fontos, hogy az új budapesti emlékhely együttműködjön a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és múzeummal.

A találkozón részt vett több holokauszt-túlélő, köztük Müller Frigyes, aki elmondta, hogy számára különösen megrendítő az új intézmény helyének kiválasztása, mert gyerekként őt is a józsefvárosi pályaudvarra vitték, és csak az mentette meg a deportálástól, hogy nagynénje az utolsó pillanatban kimentette a transzportból.