Schmidt Mária

Schmidt Mária és Gerő András is új kötettel jelentkezik a könyvhétre

A Terror Háza Múzeum főigazgatója és a Habsburg Tüörténeti Intézet igazgatója új könyvei mellett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány korábbi köteteit is kedvezményesen vásárolhatják meg a látogatók.

Miért uralja Európát a kommunizmus bukása után még negyedszázaddal is olyan politikai gondolkodás, amely nem a valóságos problémákkal foglalkozik? Többek között erre keresi a választ Könyvhétre megjelenő kötetében Schmidt Mária történész. A Veszélyzónában. Szerepek, játszmák, esélyek című esszékötet kockázatos kalandra csábítja az olvasót. Világunk ismét olyan veszélyes tereppé vált, ahol annak van csak esélye, aki elég bátor és szabad ahhoz, hogy biztosítókötél nélkül rugaszkodjon neki a helyzet felmérését és elemzését célzó feladatnak: a téves ideológiáktól mentesített valóság bemutatásának. Amikor veszélyzónába kerülünk, csak ez nyithat számunkra kiutat.

Szintén a Könyvhétre érkezik Gerő András új kötete is, amely a történelmünkben leghosszabb ideig uralkodó királyt, Ferenc Józsefet mutatja be magyar szemszögből. A Ferenc József és a magyarok, miként a szerző írja, „egy viszonyról szól. Arról a kapcsolatról, amely, Ferenc József és a magyarok között létezett.” A Habsburg Történeti Intézet igazgatójának olvasmányos kötete egy olyan „házasságot” mutat be „ahol mindkét fél tudta, hol a másik tűréshatára, s milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a kapcsolat kiszámíthatóan működjék. Ahogy teltek-múltak az évek, egyre inkább megszokták egymást a felek, s válásra valójában komolyan már senki se gondolt.”

Schmidt Mária kötetét június 11-én, szombaton 14:30-tól mutatjuk be a Vörösmarty tér színpadán. A szerzővel Tallai Gábor és Baranyi Márton, a Terror Háza Múzeum munkatársai beszélgetnek. A beszélgetést követően 15:00 órától Schmidt Mária és Gerő András dedikálnak a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány standjánál (82-es számú pavilon, a Váci utca felől).

Látogatóink június 9-től 13-ig kereshetik fel a Vörösmarty tér Váci utcai oldalán található pavilonunkat, ahol minden kiadványunkat 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg.

Különleges kínálatunkban ezúttal Fonyódi PéterBeatkorszak a pártállamban, illetve Körmendy ZsuzsannaHódolat George Orwellnek című kötetei kaptak helyet – mindkét kiadvány 500 Ft-ért vásárolható meg a helyszínen.

A Veszélyzónában – Szerepek, játszmák, esélyek című kötet kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában: https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/veszelyzonaban-szerepek-jatszmak-eselyek/