Schmidt Mária

Nyugat-Európában komoly gátjai vannak a szólásszabadságnak

A nyugat-európai országokban az elit kontrollálja hogy hogyan és mit lehet mondani, nálunk azonban ez nincs így, hiszen – ahogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök is mondta – a magyarok politikailag inkorrektek. Erről a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszélt az Európa jövője V4 konferencián a Magyar Televíziónak adott interjújában.

Schmidt Mária hangsúlyozta: fontos, hogy kimondjunk bizonyos dolgokat, megfogalmazzunk problémákat, hiszen ezzel a megértést és a megoldást is megkönnyítjük.

Úgy látja: az Európai Uniót a 21. század problémáihoz kell igazítani, megújulásra van szükség, mert abban a formájában, ahogyan az EU-t a hidegháború viszonyai között létrehozták, már elavult. Több Európára van szükség azokban a kérdésekben, ahol érdekegyeztetést lehet folytatni, és sokkal kevesebb Európa kell ott, ahol nem tudunk megállapodni, így például ideológiák vagy a migráció ügyében – mutatott rá a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A V4 szerepe kapcsán elmondta: ez egy olyan kezdeményezés, amely fontos a számunkra, és amit tovább kell fejleszteni és el kell mélyíteni. „Nagyon sok munka vár még ránk” – szögezte le Schmidt Mária.