Schmidt Mária

Nemzetközi Roma Nap - Megnyitó beszéd

Schmidt Mária beszédett mondott április 8.-án a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

Tisztelt Miniszter Úr, Tisztelt Elnök Úr, Hölgyeim és Uraim!

Az lenne jó, hogyha

mindenki szeretné a jó zenét.

S mindenki vállalna egy szólamot,

s mindenki fújná a dallamot.

mindenki, mindenki

A magyar könnyűzene legendás zenekara, az LGT 1976-os, Laux József disszidálása miatt betiltott lemezén, a Locomotív GT V. című albumon jelent meg a Mindenki című dal. Éppen 13 évvel voltunk a rendszerváltoztatás előtt, bár ezt akkor nyilván senki nem tudta.

Kádár János és szánalmas sleppjének az 1956-os nemzetárulásból gyökerező rendszere még ereje teljében volt, ám a felszín alatt már ott mozgolódtak azok az erők és akaratok, melyek elvezettek a Vasfüggöny lebontásához, a kommunizmus államrendszerének megdöntéséhez.

Tisztelt Vendégeink!

A mai rendezvényen, bár elsőre talán nem így tűnik, nem pusztán a kommunista rendszer összeomlására emlékezünk, ennél egy kicsit többre vállalkozunk.

Az összeomlás okai közül a legfontosabbat nevezzük meg.

Legyen világos: minden ellenkező híresztelés ellenére a Kádár-rendszer, ezelőtt éppen 30 évvel a – bár nem szeretem ezt a szót – „mindennapok” embereinek tettei és akarata miatt omlott össze. Százezrével, milliószám voltak ugyanis olyanok, akik tisztességgel, bátran, a jövőnek végezve munkájukat tettek olyanokat, amelyek egy szabad és demokratikus Magyarország felé vittek bennünket.

Mert az óvodában minden rábízott gyerekéért, annak származásától függetlenül, becsülettel dolgozó óvónő; a cigány diákok továbbtanulásának kapuját megnyitó iskolaalapító; a festő, akinek képei egy igenis lehetséges, egy szabadon gondolkodó világot mutattak; a költő, akinek versei letörték a nyelvi és a gondolati korlátokat: nos, ők mind-mind, külön-külön és együtt egy új világot, a szabad Magyarország világának alapjait tették le.

Ők a rendszerváltoztatás éveihez, a csodálatos 1989-90-hez vezető út szabadságharcosai. Az emberek fejében, az emberek gondolataiban tették le a szabad Magyarország vágyának és lehetőségének alapjait.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Roma emberekre emlékezünk a kampányunkkal, roma embereket idézünk ma Önök elé, mától pedig az utcákon, a televíziókban, az interneten mindenki elé. Egy olyan kor cigány embereit, amikor nem volt természetes, hogy egy roma ember festő, költő, tanító, óvónő vagy orvos legyen.

Egy olyan kor korlátokat ledöntő romáit mutatjuk meg, amelyik a vályogvetést, a gyűjtögetést, a lomizást meg a vasazást kínálta a magyar cigányoknak. Egy olyan kor romáit, akiknek példaadása örökké ott áll majd a teljes magyarországi cigányság előtt.

A Terror Háza Múzeum főigazgatójaként, de még inkább történészként meghajtom a fejemet a magyar cigány közösség legjobbjai előtt. Azok előtt, akik megmutatták ennek az országnak, hogy ha valamit együtt akarunk, ha valamit MINDENKI akar, akkor nincs akadály: nincs se fal, se tank, se diktatúra, ami megállna előttünk.

Azt énekli az LGT:

És mindenki hagyná a másikat,

hogy énekeljen úgy, ahogy szívéből fakad.

És mindenki várná a pillanatot,

mikor együtt fújhatjuk a dallamot.

mindenki, mindenki.

Kedves Vendégeink!

Legyünk, legyenek büszkék a rendszerváltoztatás roma hőseire! Itt vannak Önök előtt a plakátokon, nézzenek a szemükbe és lássák meg bennük a szabad Magyarországot!

Köszönöm, hogy meghallgattak!