Schmidt Mária

Megvan az ünneplés, megvan az értékelés és megvan a kritika ideje

A XX. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott Terror Háza Múzeum igazgatójával a konferencia után beszélgetett a Hír24 riportere.

Egyetlen kritikát sem fogalmaztak meg az Orbán-kormány második négy évével kapcsolatban. Miért?

Ez most nem erről szólt. Megpróbáltunk arra koncentrálni, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amik szerintünk azt az eredményt hozták, hogy a magyar választópolgárok egy éven belül háromszor - ezután a bizonyos négy év után - bizalmat szavaztak a Fidesznek. Megvan az ünneplés, megvan az értékelés és megvan a kritika ideje. Azt gondolom, elmaradt az értékelés, a dícséret és az ünneplés, és nem álltunk meg, nem dőltünk hátra, hogy ezt megtegyük. Amikor ezt végiggondoltuk, akkor természetesen a kritika ideje is elkövetkezik. Senki sem végez tökéletes munkát és minden munkában lehet hibákat és hiányosságokat felfedezni. De a jót is meg kell látni, azt is, ami siker, ami pozitívum. Ebben nem állunk olyan nagyon jól.

Csökkent a Fidesz népszerűsége, emögött mit lát?

A választások óta eltelt időszakról nem beszéltünk. Az, hogy most a támogatottság csökken, az természetes dolog. Az ember mindig elégedetlen a fennálló hatalommal szemben, mindig van kritikája. A ciklus elején általában megpróbálnak gyorsan bevezetni bizonyos intézkedéseket, esetleg egy picit túl gyorsan is. Két kérdésben is masszív ellenérzések voltak a választópolgárokban, a politika ezt nagyon gyorsan korrigálta, ami azt mutatja, hogy figyelt az emberekre.

A Fidesz megerősödésében komoly szerepe volt az egységes, stabil médiaháttérnek. A múlt hét eseményei tükrében ez már a múlté. Nem fél, hogy ezzel párhuzamosan meginog a Fideszbe vetett bizalom?

Szerintem a történtekről még keveset tudunk, erről sokkal több információ kellene. És több idő. Erről pillanatnyilag nem tudok mit mondani.

Milyen hatással lehet Orbán Viktorra a Simicska Lajos által hangoztatott - igencsak negatív - jellemzés?

A negatív jelzők mindenkinek rosszat tesznek, de amikor már túl negatívok, akkor már lehet, hogy a hasznára vannak valakinek. Minden határon túlmentek azok a jelzők. Az emberek pontosan tudják, hogy hová kell ezt tenniük.

Értékelésében a Fidesz egyik ideológiai sarkköveként az antikommunizmust jelölte meg. Putyin látogatásával és a keleti nyitással?

Maga szerint Putyin kommunista? A Szovjetunió összeomlása után van egy demokratikus Oroszország, amelynek egy demokratikusan választott vezetője látogat hozzánk. Érdemes tiszteletben tartanunk az orosz nép választását, döntését.

Teljesértékű, egészségesen működő demokráciának látja Oroszországot?

Nem az én feladatom az orosz emberek helyett a döntést meghozni és nem is vagyok abban érdekelt, hogy más országok döntéseit kritizáljam. Az az orosz emberek dolga. Nem szoktam kritizálni más országok döntését sem Németországban, sem Franciaországban, sem Amerikában. Az az ottani választópolgárok döntése.