Schmidt Mária

Megnyitó beszéd a XXI. Század Intézet Helyzet van programsorozatának "Épül a Washingon–Budapest–Jeruzsálem tengely?" című konferenciáján

Helyzet van. Helyzet van? Ezt a címet kapta a XXI. Század Intézet nemzetközi politikával foglalkozó programsorozata. Olyan esetekben használjuk ezt a kifejezést, amit más nyelvre nem is biztos, hogy olyan könnyen le lehet fordítani. Amikor azt érezzük, hogy valami nagy horderejű változás közepette vagyunk, aminek ugyan még nem tudjuk a végkimenetelét meghatározni, nem látjuk, hogy mi alakul ki belőle, de mindenki látja, hogy változás van. És ez a változás döntéseket és cselekvést igényel.

Ma a világon helyzet van, Európában is helyzet van, a tengerentúlon is, és mindenhol mindenki érzi a változások súlyát. Vannak olyan politikusok, akik ezt a cselekvésbe tudják átfordítani, ilyen az Amerikai Egyesület Államok elnöke, Donald Trump elnök, ilyen Orbán Viktor és ilyen Benjámín „Bibi” Netanjáhú izraeli miniszterelnök is. Mind a hárman cselekvő vezetők, akik ugyan teljesen eltérő nagyságú, helyzetű nemzetek élén állnak, de mégis olyan személyiségekké, olyan politikusokká nőtték ki magukat, amely viszonyítási pontot jelent mások számára.

Izrael több mint hetven éve edződik azon, hogy hogy tud az állandósult állóháborúból valami olyan helyzetet kialakítani, ami biztonságossá és hosszútávúvá teszi országát. Egy olyan geostratégiai ponton van Izrael, amely nemcsak a Közel-Kelet, de Európa, sőt a világ többi tája számára is döntő fontosságú. Egyben pedig különböző civilizációk ütközőpontjává is vált. És Izrael azt a feladatot is ellátja, hogy a zsidó-keresztény kultúrának az egyik védőbástyája is.

Magyarország pedig a migrációs válság elsőkénti felismerésével, és a migrációval kapcsolatos határozott és egyértelmű politikai állásfoglalásával mutatott példát Európának is és a világ más részeinek is, és bebizonyította, hogy szemben a marxisták és néhány nyugati liberálisnak a felfogásával – miszerint van olyan, hogy történelmi szükségszerűség, és a történelem egy előre meghatározott irányba mozog – lehet cselekvően meghatározni azt, hogy az események milyen fordulatot vegyenek. A kerítés építése és a meghozott egyéb intézkedések bizonyították, hogy a migrációt igenis meg lehet állítani, ez nem egy olyanfajta esemény, amellyel szemben védtelenek és tehetetlenek vagyunk, ahogy azt nálunk nagyobb országok vezetői állították, illetve állítják a mai napig is.

Mai vendégünktől az izraeli választásoknak az elemzését, az izraeli helyzetnek a bemutatását szeretnénk megkapni, és választ várunk arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a nyugat-európai mainstream baloldal egyre antiszemitább, egyre Izrael-ellenesebb, és a bejövő muszlim antiszemitizmusban egyfajta szövetségest lát. És egyáltalán nem zavarja az, hogy ennek a muszlim beáramlásnak milyen súlyos antiszemita következményei vannak már most, és még lehetnek a jövőben. Ezek azok a kérdések, amelyek iránt ma érdeklődünk, és amelyekből tanulni szeretnénk.

Köszönöm a szót, remélem, hogy izgalmas tanácskozásban lesz részünk, és átadom akkor a terepet a beszélgetőknek.

Köszönöm, hogy meghallgattak!