Schmidt Mária

Lázár nem relativizálta a holokausztot

Alig néhány hónapja vetődött fel a döntés a józsefvárosi pályaudvaron létesítendő holokauszt központról – mondta el a Klubrádiónak Schmidt Mária a projekt szakmai programjának irányítója. A történész nem tud arról, hogy évekkel ezelőtt lett volna bármilyen terv az oktatási központként is funkcionáló emlékhely létrehozására. A Terror Háza múzeum igazgatója arról is beszélt, hogy Lázár János holokauszttal kapcsolatos szerencsétlen megfogalmazása nem jelenti a tragédia relativizálását.

Schmidt Mária szerint a feladat nagy kihívás elé állítja őket, de profi és tapasztalt csapat dolgozik a kivitelezésen. A főként a holokauszt gyermek áldozatinak emléket állító intézmény létrehozását Lázár János azzal indokolta, hogy az ötmilliárdos projektre azért áldoznak ennyi pénzt, mert a gyermekholokauszt nem relativizálható, nem vonható kétségbe.

A Demokratikus Koalíció szerint Lázárnak ez a mondata több mint szerencsétlen; arra lehet következtetni belőle, hogy magát a holokausztot viszont vitathatónak tartja. Ezzel szemben Schmidt Mária úgy látja: a miniszterelnökséget vezető államtitkár indoklása megállja a helyét és ez nem arról szól, hogy egy idősebbel bármit meg lehetne tenni, hanem arról van szó, hogy egy diák a saját kortársain keresztül jobban bele tudja képzelni magát az áldozatok helyzetébe.