Schmidt Mária

Schmidt is bírálja Zoltai kinevezését

Zoltai Gusztáv megtestesíti mindazt, amivel szemben a Fidesz létrejött, amiért érdemes politizálnia – így válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére Schmidt Mária.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója kifejtette, soha nem gondolta volna, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) volt ügyvezető igazgatóját, Zoltai Gusztávot kormánytanácsadóvá nevezik ki. Szerinte ugyanis Zoltai – akinek a pártállami rendszerben, illetve azóta folytatott tevékenysége egyaránt összeegyeztethetetlen azzal az értékrenddel, amelyet a jobboldali politikai közösség vall – volt az, aki a kormányzati holokauszt-emlékév bojkottját meghirdette, személyesen szervezte ezenkívül a Szabadság téren álló német megszállási emlékmű elleni demonstrációkat, s „keltette és kelti hazánk rossz hírét”. Korábban Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke is kritizálta Zoltai kinevezését, azt az alaptörvénnyel ellentétes lépésnek minősítette.

Schmidt Mária kijelentette, az a tény, hogy a múlt kedden megrendezett Zsidó Közösségi Kerekasztal egyeztetésén ő ült a fő helyen Lázár János és L. Simon László államtitkár között, önmagáért beszél. Elmondta, hogy közte és Lázár János között az esemény előtt és azóta sem volt egyeztetés.

A főigazgató egyébként nem kapott meghívást a kerekasztalra, annak ellenére, hogy az általa vezetett Sorsok Háza oktatási emlékközpont egyike volt az érintett témáknak. Lapunknak küldött levelében kifejtette, tudomásul veszi, hogy a miniszter személyesen óhajt egyeztetni a Mazsihisszel és a többi zsidó szervezettel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Sorsok Háza ügyében ő maga is számtalan egyeztetésen, prezentáción, megállapodáson van túl a különböző hazai és nemzetközi zsidó szervezeteket képviselő felelősökkel. A főigazgató szerint azonban konkrét kifogásokat a készülő kiállítással összefüggésben az illetékesek nem támasztottak, ötletekkel és javaslatokkal nem álltak elő. – Így az a benyomás alakult ki bennem, hogy nem a megegyezésben, hanem a konfrontáció állandósításában érdekeltek – fogalmazott.

Ismeretes, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezésére múlt kedden tartották a Zsidó Közösségi Kerekasztalt. A négyórás zárt ülés utáni sajtótájékoztatón Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról beszélt, biztatónak tartja, hogy a Sorsok Háza ügyében a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, a kiállítást csak akkor fogják megnyitni, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak szakmaiságával.

Zoltai Gusztáv és az alaptörvény – Interjú
A múlt megismerésének új intézményeiről szólva Gulyás Gergely kijelentette, hogy a véres diktatúrák között nincs helye jogi vagy erkölcsi különbségtételnek. A parlament fideszes alelnöke elfogadhatatlannak tartja Zoltai Gusztáv sokakban megütközést keltő kormány-tanácsadói kinevezését.