Schmidt Mária

Európa egyetlen esélye egy erős hadsereg

A migrációról vitatkoztak a Magyar Írószövetség estjén. A menekülthullám kulturális hatásairól rendezett beszélgetésen Schmidt Mária vitte a prímet.

A migránsok Európára nézve egy gazdag és gyenge kontinenst látnak, amely békefetisiszta és védekezésképtelen - fogalmazott Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész a vitaesten a Magyar Írószövetség budapesti székházában, amit egyébként a szövetség nemrég kapott meg a kormánytól ingyen.

Demográfiai fogyás és demográfiai felesleg

A Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: a 21. században azzal az alapvető történelmi szükségszerűséggel kell ismét szembenézni, hogy „hosszútávon csak a demográfia számít”, ebben pedig Európa vesztésre áll.

A történész szerint „hatalmas demográfiai felesleg” indult egy „kísérleti útra”, ennek tétje, hogy el tudják-e foglalni Európát. Mint fogalmazott, Németországba idén egymillió ember érkezett, és semmi jele annak, hogy az „áradat alább fog hagyni.”

Senki sem akar már meghalni

Schmidt Mária úgy vélte, hogy Nyugat-Európában egy olyan ideológia uralkodik a jólét következményeként, amely tagadja a kereszténységet és minden felelősséget, emellett pacifista.

Senki sem akar már meghalni a hazájáért, senki nem akar semmiért sem meghalni˝ - mondta.

Kozma Imre római katolikus pap és irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója szerint ma a világ javainak újrafelosztása zajlik. „Ha meg akarjuk oldani az emberiség problémáit, nem segélyt, nem adományt kell adnunk, hanem meg kell osztanunk a javainkat˝ - fogalmazott.

Európa bűnös a bevándorlók érkezésében, akik azért jönnek, „mert becsaptuk őket” - tette hozzá.

A közel-keletiek gazdagabbak

Kozma Imre úgy vélte, az európai embernek ma mindennél fontosabb az, mit birtokol, ezért a közel-keletiek bizonyos szempontból gazdagabbak, mivel számukra a családi, emberi kapcsolatok a leglényegesebbek.

Schmidt a párizsi terrortámadásokra is reagált. Szerinte azok lehetőséget adtak volna az európai elitnek, hogy változtasson politikáján, de nem tette. Ugyan a franciák és az angolok ˝erőfitogtatásba˝ kezdtek, de a légi csapások nem fognak eredményre vezetni, a Közel-Kelet megszállására, új gyarmatosításra nincs elég ereje az európai államoknak.

Az egyetlen esély, ha erős európai hadsereg épül

és hermetikusan lezárulnak a kontinens határai, mondta Schmidt Mária.

Az est moderátora Horkay Hörcher Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófia Intézetének igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára volt.

A Magyar Írószövetség nem először mutat különös érdeklődést a menekülthelyzet iránt. A szervezet nyári táborában is arról tanácskoztak, hogy a legújabb kori népvándorlás milyen hatással van a magyar nemzet gyökereire.

Az Írószövetség korábban novemberben aláírta azt a tiltakozó levelet, amit 18 szakmai szervezet írt a kormánynak a Nemzeti Kulturális Alap ügyében: egy törvényjavaslat szerint az NKA kuratóriumaiban az eddiginél jóval nagyobb lesz a Magyar Művészeti Akadémia befolyása, a független szakmai szervezetek kárára. Az Írószövetséget kerestük az ügyben, de visszautasították a válaszadást.

Forrás: origo.hu