Schmidt Mária

Először szabadon - új kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint 1989-90-ben a teljes magyar elit jól vizsgázott. Schmidt Mária erről az Először szabadon című időszaki kiállítás megnyitóján beszélt.

Az a tény, hogy Magyarországon szabad választásokat lehetett tartani 1990-ben, egyértelművé tette, hogy megbuktattuk a kommunizmust, és demokratikus, szabad országként léphetünk át az új korszakba. Ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen megértettük, hogy mindannak, amitől szerettünk volna megszabadulni, vége van. Mi választhatjuk meg a vezetőinket, akik a mi bizalmunkból fogják az ország ügyeit intézni. Ez nagyon nagy dolog volt nekünk, akik ezt megéltük - fogalmazott Schmidt Mária.

Az euforikus hangulat 1989. június 16-án kezdődött Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésével, amikor Orbán Viktor elmondta a híres beszédét, amelyben a régióban először a nyilvánosság előtt felszólította a szovjet megszálló csapatokat a távozásra, és szabad választásokat követelt. Már az a tény is önmagában, hogy őt akkor nem tartóztatták le, azt mutatta, hogy valami véget ért. Azon a temetésen a Kádár-rendszer is el lett földelve. Ettől kezdve egészen az első szabad választásokig, az az év volt a csodák éve. Egymás után történtek olyan csodák, amikre 40 éven keresztül csak reménykedve gondolt mindenki - emlékezett vissza.

Időszaki kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban, amivel mindenek előtt azt a 4 millió magyart célozzuk meg, akik számára ez még nem volt ilyen személyes, mindent elsöprő élmény, mint például az én számomra. Azoknak, akik később születtek, és akiknek az már teljesen természetes, hogy négyévente szabadon választunk, és hogy az állampolgárok döntenek arról, hogy ki vezesse őket. De azoknak is szánjuk a kiállítást, akik emlékeznek ezekre a napokra, akiknek ugyanolyan meghatározó és döntő élmény volt, hogy felidézzék, hogy együtt örüljünk mindannyian - tette hozzá Schmidt Mária.

A kiállításon lehetőség van arra, hogy a látogatók a korabeli plakátokat megnézzék, a korszak slágereit hallgassák. Az egésznek van egy nagyon euforikus, örömteli hangulata, amelyet minden látogató át tud élni - hangsúlyozta.