Schmidt Mária

A szabadság koncertje a Hősök terén

Nagy Imre és mártírtársai újratemetése, illetve a rendszerváltás 25. évfordulója tiszteletére ingyenes koncertet rendeznek június 16-án este fél hétkor a Hősök terén az Omega és a német Scorpions részvételével - derült ki a Szabadságkoncert elnevezésű esemény tegnapi sajtótájékoztatóján.

A koncert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szervezésében megvalósuló Közös siker elnevezésű rendezvénysorozat része. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, 1989. június 16-án Nagy Imre és társai újratemetésén Orbán Viktor a régióban először beszélt szabad választásokról és a szovjet csapatok kivonásáról. S mivel a beszéd után a karhatalom nem oszlatta fel a tömeget, mindenki számára világossá vált: azon a napon temettük a kommunizmust.
 
- Idén valódi örömünneppel szeretnénk emlékezni a szabadság pillanatára - mondta Schmidt Mária. A főigazgató elárulta, a rendezvény megszervezését meghívásos közbeszerzési pályázaton a Sziget Kft. nyerte el, így Gerendai Károlyék profi csapata felel a koncertért - zárta beszédét Schmidt Mária.

Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Omegát méltatva arról beszélt, ők magukban hordozták a szabadságot. A megemlékezésről szólva elmondta, a közalapítvány, a minisztérium és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével ˝szabadságbuszt˝ indítanak útjára, amely az ország minden pontjára elviszi a közös siker üzenetét. Az államtitkár a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban létesítendő múzeumról is beszélt, amely a kommunizmus áldozatainak történetét mutatná be az amerikai fővárosban. Ezt hivatalosan június 11-én jelentik majd be, mondta Balatoni Monika.

Kóbor János, a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Omega frontembere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Scorpionsszal és az Omegával jelentősége lesz egy rockkoncertnek a Hősök terén. Az énekes a két évfordulón túl megemlékezett a rock and roll születésének 60. jubileumáról is. Benkő László, az együttes billentyűse azt mondta, ha valaki a 70-es, 80-as években a rendszerváltásról beszél, nem tartották volna normálisnak, majd hozzátette: amit az utcán nem lehetett kimondani, azt ők a színpadon elénekelhették, azt a hatalom ˝lenyelte˝.

(Fotó: MTI)