Schmidt Mária

Közös gondolkodásra hívjuk az embereket Európa jövőjéről

A konferencia címe, „Európa jövője” mutatja, hogy közös gondolkodásra hívunk mindenkit arról, hogy milyen Európát szeretnénk, és hogy nekünk, ennek a térségnek is megvannak a saját elképzelései, a saját érdekei, a saját víziói arról, hogy egy új évszázadba átlépve, új kihívásoknak megfelelve, milyen irányban kéne az Európai Uniót átalakítani – hangsúlyozta Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója pénteken Budapesten, a május 23-24-ére tervezett Európa jövője című nemzetközi konferencia háttérbeszélgetésén.

Az eseményt a Közalapítvány a Századvég Alapítvány közreműködésével szervezi a visegrádi együttműködés 2017-2018-as magyar elnöksége keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. Schmidt Mária azt mondta, hogy a közép-európai térségnek is megvannak a saját érdekei, víziói arról, milyen irányba kellene átalakítani az Európai Uniót. Úgy látja, bizonyos szereplők nagyon harsányan képviselik a saját érdekeiket, ezért fontos, hogy ezen aktorokkal szemben a közép-európai régió is aktívan bekapcsolódjon a vitába. Kiemelte: ebbe az irányba szeretnék megtenni az első lépést a konferenciával, és folytatnák is az így megkezdett munkát. Hangsúlyozta: "politikailag inkorrekt beszélgetésekre készülünk", ahol nem az "unalomig ismert" panelok hangoztatása a cél. Ahhoz, hogy Európa jövőjével kapcsolatban bármit meg tudjunk fogalmazni, még nagyon sok eszmecserére és munkára lesz szükség – szögezte le a Közalapítvány főigazgatója.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy eltérő hátterű előadókat javasoltak meghívni, akik között tudós, politikus, újságíró és diplomata egyaránt megtalálható. Ez biztosítja, hogy valóban élénk eszmecsere alakuljon ki, amely segíti a gondolkodást – vélekedett. Úgy fogalmazott, hogy a Századvég „tartalomszolgáltatóként” kapcsolódott be a szervezésbe. A konferencia mind az öt témáját olyannak gondolják, amely alapvetően határozza majd meg Európa jövőjét az elkövetkezendő években – mondta Barthel-Rúzsa Zsolt.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, a konferencia egyik moderátora bemutatatta a panelbeszélgetések témáit: Kultúrharc, kultúrák harca Európában; Migráció, betelepítés, nemzeti identitás, Európa jövője; Geopolitikai kihívások; A mesterséges intelligenciáé a jövő?; valamint A V4 Európa gazdasági motorja (gazdaságfejlesztés: vállalkozásfejlesztés, külgazdaság, feltörekvő piacok). Kijelentette, hogy a lassan húszéves Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány mindig arra törekedett, hogy eltérő nézeteket ütköztessen. Amikor tavaly nyáron a kormány megbízta a Közalapítványt azzal, hogy bonyolítsák le a visegrádi együttműködés 2017-2018-as magyar elnökségének kulturális és tudományos programját, azonnal megfogalmazódott egy olyan többnapos budapesti tanácskozás ötlete, amely lehetőséget teremt arra, hogy a térség gondolkodói különböző témák mentén fejtsék ki az álláspontjukat – idézte fel Tallai Gábor.

A konferencián bárki ingyenesen részt vehet, csupán regisztrálni kell a honlapon: http://europajovojev4.eu. A konferencia nyelve angol és magyar, szinkrontolmácsolást biztosítunk.