Schmidt Mária

Köszöntő az Eötvös József előadáson

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

 

Európában háború zajlik.

És háborúk zajlanak minden kontinensen: Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában.

És újabb háborúk vagy zavargások lehetséges kitörésére utaló politikai, gazdasági és társadalmi feszültségek izzanak még több helyütt: Tajvanon, a koreai tengeren, Fekete-Afrika legalább féltucatnyi országában, a nyugat-európai metropoliszokban, Mexikó és Amerika határán, felsorolni sem tudom.

Naponta, sőt, óránként euró, dollár, rubel és jüan milliárdok vándorolnak államok, civil szervezetek, multinacionális vállalatok, olajtanker cégek, embercsempészek és fegyverkereskedők között. A százmilliárdok egy részét talán még lehet követni, egy – meggyőződésem szerint nagyobb – részét már a feketepiac zabálja fel.

Olyan sokba fog kerülni egy meleg lakószoba, egy fűtött kórterem vagy egy iskolai osztályterem, mint a mi életünkben még soha.

Víz alatti drónok csővezetékeket robbantanak, mindenhol terrortámadások, mint egy James Bond filmben.

Tragikus, szomorú, súlyos napokat, sőt, órákat élünk.

 

Kedves Barátaim!

Nekünk, az alapítványunknak – együtt a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal –, nos, nekünk nincsenek fegyvereink. Nincs gazdasági befolyásunk, nincsenek olajmezőink, palagázunk, naperőművünk. Nem szavazunk sem az Országgyűlésben, sem az Európai Parlamentben, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mégis, talán furcsa mód, a legerősebb, a legbefolyásosabb eszköz nálunk van. Ez az eszköz: a gondolatok és a szavak ereje. Mi ezekkel tudunk küzdeni a békéért, a szabadságért, a szegénység és a kiszolgáltatottság ellen.

Most, a válságok évtizedében a szavak és a gondolatok ereje felbecsülhetetlenül fontos. A fegyverek, a pénz, az energia feletti hatalom ugyanis megőrjíti az embereket: Keleten, Nyugaton, Északon és Délen.

De mi, gondolkodók, a leírt és a kimondott szavak emberei tudunk csak nyugalmat, megértést, békét hozni.

A tábornokot a fegyver, az igazgató tanácsi elnököt a profit, a politikust a hatalom mozgatja. Nekik ez a dolguk, ez a hivatásuk évezredek óta.

Nekünk, a gondolatok embereinek kell megmutatnunk, hogy nem a fegyver, a befolyási övezetek és a pénz a legfontosabb, hanem az hogyan élhetünk együtt békében, szeretetben és szabadságban.

Tudjuk, hogy a békéhez háborúkon át vezet az út, mindig is így vezetett: politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális és fegyveres háborúkon keresztül. Ez a dolgok rendje: ideje számot vetnünk vele. De nem maradhatunk közömbösek, nem mondhatunk le a békéről és arról a kötelességünkről, hogy mindent megtegyünk, amit tudunk és lehet érte.

Hét esztendővel ezelőtt, az Eötvös előadás-sorozat meghirdetésével azt üzentük: a gondolatainkkal, a szavainkkal akarunk hatni, és hiszünk benne, hogy ennek van a legerősebb szerepe.

 

Nehéz idők szókimondást követelnek.

Alain de Benoist korunk egyik legnagyobb, talán a legnagyobb szókimondója.

Mondatai világosak, érthetőek, logikusak, ám kemények.

Nem fél semmitől és senkitől, mert gondolatainak világossága megvédi mindentől és mindenkitől.

Azért hívtuk el idén őt az Eötvös előadók sorába, mert úgy látjuk, hogy ma, a válságok korában, minden eddiginél nagyobb szükség van a szókimondásra. Túl sokat éltünk susmusoló, mellébeszélő, álságos és hazug szavak között. Elég volt belőlük! Semmi más nem visz át bennünket a válságok évtizedén, mint a világos beszéd.

Alain tegnap este megosztotta velem, hogy miről fog ma beszélni. No, nem minden részletet, nem akarta, hogy itt unatkozzam, miközben őt hallgatom, de néhány lényeges pontot igen.

Kedves Vendégeink, kedves Barátaink, készüljenek fel! Kemény lesz, vitára ingerlő, határozott és – szókimondó. A végletekig. Pont ahogy megszoktuk tőle..

Kedves Alain, köszönöm, hogy itt vagy!

Kedves Vendégeink, köszönöm, hogy eljöttek.

Hallgassuk meg előadónkat!

 

Elhangzott 2022. október 25-én, a Terror Háza Múzeumban, Alain de Benoist előadása előtt.