Schmidt Mária

Kitüntették Schmidt Máriát

A Fővárosi Cigány Önkormányzat kitüntette azokat, akik a legtöbbet tették a cigányság integrációjáért. Maga a díj egy aranygyűrű, amelybe cigánykereket véstek, és a gyűrűt névre szóló gravírozással kapja a díjazott.

A cigányság társadalmi integrációjának támogatásáért Múltunk közös lesz a jövőben is elnevezésű díjjal tüntette ki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, Bán Tamást, a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatósági elnökét és Mezei Istvánt, a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitányát hétfőn Budapesten.
 
Az emberi jogok napja alkalmából tartott díjátadó ceremónián Makai István, az FCÖ és a Roma Polgári Tömörülés elnöke úgy fogalmazott: a mostani és eddigi díjazottak a cigányság polgárosodásáért, a valós integrációért olyan cölöpöket vertek le, amelyek a társadalomba vezető hidak alapjai lehetnek.
 
˝Hidak egy olyan társadalomba, ahol mindenki, romák és nem romák egyaránt otthon érezhetik magukat, ahol az emberi értékeket nem a faji, vagy vallási hovatartozás fogja meghatározni˝ - hangsúlyozta a roma politikus, hozzátéve, ebben a munkában mindenkinek közös a felelőssége.
 
Az idei díjazottakat méltatva az FCÖ elnöke azt mondta: mindhárom közéleti szereplő a munka becsületével és a romák tiszteletével járult hozzá a magyarországi cigányság integrációjához.
 
A díjazottak az elismerés átadásakor mondott köszöntőjükben egyaránt arról beszéltek, hogy a romák államalkotó tényezők, és együtt kell építeni és gazdagítani Magyarországot, ápolni és védeni a magyar kultúrát.
 
Maga a díj egy aranygyűrű, amelybe cigánykereket véstek, és a gyűrűt névre szóló gravírozással kapja a díjazott. A díj mellé ugyancsak névre szóló gravírozással, az FCÖ logójával ellátott üvegtáblát is kaptak az elismerésben részesülők.
 
Az FCÖ által 2009-ben alapított díjat minden évben olyan szervezetek, cégek, illetve magánszemélyek kapják, amelyek, illetve akik a cigányság társadalmi integrációját kiemelkedően segítik. A díjat - amely Makai István szerint kifejezi a társadalmi szolidaritás és összetartozás érzését  - az elmúlt években mások mellett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Kocsis István, a BKV Zrt. volt vezérigazgatója, Bencze József altábornagy, korábbi országos rendőrfőkapitány, ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Snétberger Ferenc gitárművész, Molnár Ferenc Caramel énekes és Tarlós István főpolgármester is megkapta.