Schmidt Mária

Első világháborús kiállítás nyílt Székesfehérváron a Nemzeti Múzeum gömbsátrában

Az első világháború mindennapjairól nyílt kiállítás csütörtökön, Székesfehérváron, a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátrában. A megnyitón Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is köszöntőt mondott.

A Többes számban – az első világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című  kiállítást Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitotta meg. Mint mondta: „fontos, hogy emlékezzünk az első világháborús szenvedéseinkre, amelyben kétszer annyi magyar vesztette életét, mint a második nagy világégés során”.

Az ünnepélyes megnyitón Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója is beszédet mondott. Schmidt Mária köszöntőjében kiemelte: a 20. század történelme ugyan az első világháborúval indult, de a háborút még a 19. század emberei vívták meg. A Terror Háza Múzeum főigazgatója emlékeztetett rá: őseink az első világháború előtt olyan korban éltek, amely – a 20. század második felével szemben – sokkal jobban hasonlított mai korunkhoz.

Schmidt Mária rámutatott: "A szereplők elsöprő többsége azért volt képtelen arra, hogy megfogalmazza, ami megtörtént, mert még egy előző század értékeit vallotta. A kor emberének fogalomkészlete még tudta, hogy mi a becsület, a rend, az elhivatottság, a kötelesség, a fegyelem, a rang, a dicsőség, a méltányosság és a szánalom. Mi már nem használjuk ezeket a fogalmakat!" A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt is hozzátette, "a tömegben való megsemmisülés és a kiszolgáltatottság száz évvel ezelőtt még ismeretlen volt, ma azonban örökérvényű tapasztalat. Az 1910-es évek elején azt sem gondolta volna senki, hogy egy helyi konfliktus világméretű háborúvá dagadhat és több tízmilló áldozattal jár majd".

A tárlatnak otthont adó Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András szerint a kiállítás egyik különlegességét a helyszínválasztás adja, hiszen a Palotaváros társasházai, a pláza és a történelmi belváros öleli körül. „Székesfehérvár katonaváros volt, és ma is az. Örömmel tölt el minket, hogy egy ilyen nagyszerű kiállítással tiszteleghetünk a világháború hősiesen küzdő katonái előtt.” – jelentette ki Cser-Palkovics András.

Az április 19-ig Székesfehérváron látható gömbsátor a Magyar Nemzeti Múzeum 2013 végén indult múzeumkörút programjának része. A rendezvénysorozat 2013 végén és 2014-ben hat (két budapesti és négy vidéki) helyszínen mutatkozott be, a tárlatot eddigi 34 nyitvatartási napja alatt több mint 170 ezren látták.

A kiállítás több száz eredeti műtárgyat mutat be. Műtárgyanyagának meghatározó részét a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei biztosították, az Országos Széchényi Könyvtár szakmai tanácsadással és műtárgyakkal, szakmai anyagokkal, vizuális és virtuális tartalmakkal segítette a kiállítás létrejöttét. Eredeti műtárgyakat kölcsönzött még a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma. Sokéves tudományos munkáik eredményeinek felhasználását támogatta a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár.