Schmidt Mária

Az USA ópiumháborúja saját maga ellen

Timothy Snyder nemrég Magyarországon is megjelentetett könyvének néhány megállapítására hívom fel a figyelmet.

A bejegyzés címe is tőle van. Ami most következik, ahhoz nem tettem hozzá semmit. Nem is kell. Csak idemásolom, hogy tudjuk.

Az oxikodon hatóanyagú Oxycontint 1995-től engedélyezték vényköteles gyógyszerként az USA-ban. A szert a Purdue Pharma gyártja, és azzal dobta a piacra, hogy készítménye függőség okozása nélkül biztosítja a heroin fájdalomcsillapító hatását. Ez persze nem igaz.

Mára a helyzet odáig fajult, hogy Portsmouth nyolcvanezer fős lakosságának egy év alatt 9.7 millió tablettát írtak fel, ami minden egyes felnőttnek és gyereknek évi 120 tablettát jelent. A 6 milliós Tennessee államban egy év alatt 400 millió tablettát írtak fel, azaz személyenként közel 70 darabot. A nyugat-virginiai Mingo megye egyik 3200 fős városába évente kétmillió opioid tablettát szállítanak.

Az oroszok zombikká itták magukat a reménytelen szovjet időkben. A 21. század elejére az USA egyes területei a reménytelenség és a káosz következtében gyógyszerfüggő élőhalottakká kábították magukat. Egyes vidékeken a legfőbb valutává az opioid tabletta vált. Leváltotta a dollárt, ezzel fizetnek, ezért zsarolnak, ölnek, rabolnak.

Az USA-ban a munkanélküli férfiak fele szed fájdalomcsillapítót. 2015-ben 95 millióan fogyasztottak rendszeresen receptköteles fájdalomcsillapítót. Ennek következtében olyan mértékben megnőtt a drogok miatt bekövetkezett halálesetek száma, hogy semmissé tették a rákkutatás és a keringési betegségek gyógyításában elért eredményeket.

A 2010-es évektől feltartóztathatatlanul terjednek az ellenőrizetlenül piacra került szintetikus opioidok is, szerte az Államokban. 1999 és 2016 között a túladagolási halálesetek 63 ezer főre emelkedtek, vagyis az előző időszakhoz képest megháromszorozódtak. Miközben a fejlett országokban nőtt a várható élettartam, a droghelyzet miatt az USA-ban drámaian csökkent.

Mára több mint 2 millió amerikai opioid-függő van és további tízmilliók rendszeres tablettafogyasztók.

Ez lenne az amerikai álom?

 

(Timothy Snyder: A szabadság felszámolása. Oroszország, Európa, Amerika. 21. Század Kiadó, Budapest, 2019. 345-349. o.)