Schmidt Mária

„Az egész világ abban érdekelt, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke sikeres legyen”

Pragmatikus, a valóságra reflektáló elnökre van szüksége az Egyesült Államoknak is és nekünk is – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Mi az a „trumpizmus?” címmel tartott szakmai kerekasztal-beszélgetést a XXI. Század Intézet a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária az eseményt követően a Kossuth Rádiónak arról beszélt, Donald Trump esetében „egy annyira izgalmas, érdekes egyéniségről van szó, és annyi újítást hozott be a politikába, hogy erre muszáj volt egy új kifejezést találni”, így született meg a „trumpizmus” fogalma, amely „elég jól leírja azt, amivel szemben állunk”.

A főigazgató a nemrég megválasztott amerikai elnököt „öntörvényű politikai szereplő”-nek nevezte, „aki egyébként nagyon tudatos, de önazonos”, nem a bemagolt, megszokott paneleket ismételgeti,hanem „eredeti, saját válaszai vannak.” Hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy Trump előzőleg kimunkálja politikai üzeneteit, azok mégis őszintének és spontánnak tűnnek, amikor elmondja vagy leírja őket.

Schmidt Mária megjegyezte, a közeljövő egyik legnagyobb kérdése hogy Donald Trumpnak van-e elegendő támogatója, van-e elég szakember mellette, van-e csapata, hiszen a kormányzáshoz megbízható emberekre van szükség. Kitért rá, Trump egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mert ellendrukkerei vannak, sokan próbálják megnehezíteni a helyzetét, az eljövendő hónapok feladata lesz, hogy ezt a problémát megoldja.

A főigazgató arról is beszélt, hogy Trump megjelenéséig Amerikában az elit egy saját nyelvet beszélő osztályt alkotott, amely természetesen nem volt érdekelt abban, hogy szerepét és módszereit egy kívülről érkező valaki megkérdőjelezze, idejét múlttá tegye. „Mindennek meg kell újulnia Amerikában. Új nyelv kell, új fogalmak kellenek, új módszerek kellenek. Nem lehet már kiállni a betanult panelekkel, amiket tíz évvel ezelőtt megírtak.” – hívta fel a figyelmet Schmidt Mária, hangsúlyozva, Amerikában a választók pontosan arra vártak, hogy valaki hozzájuk szóljon. „Ne a fejük fölött folytasson beszélgetést, hanem őket szólítsa meg, nekik beszéljen, velük akarjon szövetségre lépni. És ez megtörtént a választásokon.”

„Az egész világ abban érdekelt, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke sikeres legyen. Remélem, hogy az lesz. Pragmatikus, a valóságra reflektáló elnökre van szüksége az Egyesült Államoknak is és nekünk is” – szögezte le a főigazgató.