Schmidt Mária

A szabadság a védjegyünk

Túléltük a kommunizmust, megmutattuk mekkora erő lakik a nemzetben. A szabadság a védjegyünk – mondta Schmidt Mária a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott balatonfüredi megemlékező beszédében. A Terror Háza Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: ez a nemzet soha nem adta fel a szabadságvágyát, ez az a közösség, amely mindig kinevelte magából a szabadság hőseit.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezve a történész felidézte, hogy a második világháborúban és azt követően a győztes szovjet csapatok hétszázezer magyart vagoníroztak be. A lágerekben a legkeményebb kényszermunkát végeztették, a kínzások és a kivégzések mindennaposak voltak. Ilyen lenne a felszabadítás? Ma demokráciában élünk, szabadok vagyunk, külső hatalom nem állomásoztatja itt katonáit, de nem árt leszögezni: Magyarországot azért nevezhetjük a szabadság földjének, mert nemzetünk belső erői, mi magunk, soha nem hoztunk létre diktatúrát. Marad a kérdés, ha nem kell megküzdenünk diktatúrával, mi a dolgunk? Mivel állunk szemben? Mi az a jelenség, ami az európai nemzetek szinte mindegyikét fenyegeti? A válasz szomorú: a kommunista múlttal való szembenézés hiánya fenyeget bennünket – fogalmazott Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az Anna Grand Hotel dísztermében rendezett megemlékezésen.

A történész arra is kitért, hogy kommunizmus bűneivel való szembenézés nem könnyű, hiszen míg a nemzeti szocializmust a polgári demokráciák igen határozottan elutasították, addig a kommunizmust, ugyanezek a demokráciák évtizedeken keresztül partnernek, amolyan realitásnak tekintették. Máig ez határozza meg a viszonyunkat ehhez az emberellenes eszmerendszerhez. A sok tagadás és hallgatás miatt kiszorult a közbeszédből a kommunizmus áldozatairól való emlékezés.

Schmidt Mária beszédében felidézte 1956 hőseit is, akik nélkül ma nem lehetnénk büszkék és szabadok, majd külön megemlékezett az 1956-os balatoni srácok – a füredi Bata Ferenc és az almádi Ungár József vezette fegyveres csoport – példát adó hőstetteiről is.

– Több mint negyedszázaddal a kommunizmus bukása után itt az idő, hogy kimondjuk: ez a nemzet soha nem adta fel a szabadságvágyát, ez az a közösség, mely mindig kinevelte magából a szabadság hőseit. Ez a védjegyünk, ettől vagyunk Európa egyik legéletképesebb nemzete. Gazdag nemzet vagyunk, túléltük a kommunizmust, közben megmutattuk, mekkora erő lakik bennünk. Két érzés vegyülhet bennünk ma: a gyász és a büszkeség. Az egyik összetör, a másik pedig felépít – zárta emlékező beszédét Schmidt Mária.

Fotó: balatonfured.hu