Schmidt Mária

A baloldal még nem tudott kijönni a népfrontos gondolkodásból

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az utóbbi időszak kormányzati gesztusainak köszönhetően a nemzetközi közösségek kezdik belátni, hogy nincs antiszemitizmus Magyarországon. Schmidt Mária az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a támadások mögött politikai motiváció állhat.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a kép pozitívan módosult a tavasszal megrendezett Zsidó Világkongresszussal, valamint a holokauszt emlékév jövő évre tervezett magyarországi megrendezésével.

A nemzetközi közösség talán megérti, hogy azoknak a vádaknak, amelyek az elmúlt időszakban Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazódtak arról, hogy itt az antiszemitizmus elviselhetetlen lenne, nagyon sok politikai motivációja volt és talán nem olyan szörnyű a helyzet, mint ahogyan azt egyesek a külföldi médiumok felé próbálják elhitetni vagy ahogyan azt egyes külföldiek bizonyos érdekből vezérelve beállították - fogalmazott Schmidt Mária. Hozzátette: ha Magyarországnak ilyen hírét keltik, az nem tesz jót az országnak.

A történész szót ejtett az október 23-ra tervezett ellenzéki megnyilvánulásról is. Úgy vélte: azzal, hogy a baloldal pártjai közösen ünnepelnek, nem tudják megmutatni saját profiljukat. A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: ez a korábbi népfrontos politikára volt jellemző.

Számomra ez azt jelenti, hogy a baloldal még mindig nem tudott kijönni a népfrontos gondolkodásból, és mindent egy platformra akar becsatornázni. Ez nem megy, mert ettől a saját profiljukat nem tudják felmutatni a választópolgár számára - fejtette ki a történész.

Ma már nem elég az, ha a választópolgároknak egy teljesen elmosódott, mindenki szája ízének megfelelő kínálatot próbálnak felajánlani, amelyet addig vizeznek ki, amíg végül is se íze, se szaga nem lesz. Nem értem, mi értelme van, hogy boldog-boldogtalant oda engednek, és milyen közös üzenetet tudnak így megfogalmazni, amely a választópolgárokat eléri - fogalmazott Schmidt Mária.