Schmidt Mária

1989 egy antikommunista forradalom volt

Schmidt Mária, a 30 éve szabadon emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztosa a június 16-i nemzeti emléknapon az M5 Ez itt a kérdés extra kiadásának volt a vendége, ahol a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulója volt a téma.

A kormánybiztos szerint a rendszerváltoztatás eredményei egy teljesen új kezdetet hoztak létre. „Az emberek, akik itt éltek ebben a régióban, kinyilvánították százezerszámra, hogy elegük van, ezt nem akarják már tovább eltűrni, szabadok és függetlenek akarnak lenni. És valójában, mi a forradalom? A nulla pont, ahonnan újra kell kezdeni valamit. És szerintem ez megvalósult” – jelentette ki. 

Schmidt Mária arról is beszélt: van a geopolitikai feltételrendszer, melyben kimagasló szerepet játszott a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió és főképp annak vezetői, Reagan és Gorbacsov, ugyanakkor meg voltak (és vannak) az itt élő népeknek a szándékai és akaratai. „Nem lett volna itt a szovjet birodalomnak ez a fajta bukása és eltakarodása, ha az emberek nem kényszerítették volna ki” – hangsúlyozta.

A harminc éve történt rendszerváltoztatás mellett a vasárnapi, Hősök terén rendezett Szabadságkoncertről is szó esett.