Schmidt Mária

ORBÁN VIKTOR ÉS SCHMIDT MÁRIA IS RÉSZT VETT A FRIENDS OF HUNGARY VILÁGTALÁLKOZÓJÁN

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló harmadik Magyarország Barátai Konferencián a miniszterelnök mellett az ’56-os Emlékév kormánybiztosa, Schmidt Mária is felszólalt.

A Friends of Hungary közössége május 6-8-ig harmadik világtalálkozóját tartotta Budapesten. A rendezvényen a világ 20 országából érkezett mintegy 150 vendég vett részt. A Magyarország Barátai Alapítvány céljaiban elkötelezett a nemzeti összetartozás erősítése mellett, és hidat képez a tudományos világ, a helyi és a külhoni közélet szereplői között.

A konferencia második napján Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet a Várkert Bazárban. Ahogyan az elmúlt években már hagyománnyá vált, a kormányfő a felszólalását követően válaszolt a résztvevők kérdéseire, felvetéseire. A beszélgetés célja az volt, hogy folytatódjon az elmúlt években megkezdett párbeszéd, közös gondolkodás a világban élő magyarság és a magyar kormány között arról, hogy milyen legyen Magyarország.

A miniszterelnök felszólalását megelőzően Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős miniszteri biztos pedig a 60 évvel ezelőtti eseményekről tartott előadást. A rendezvényen bemutatták az alapítvány 1956-os kiadványát is, amely a közösség több tagjának személyes visszaemlékezéseit tartalmazza. „Az én forradalmam – Visszaemlékezések – 1956” című kötet angol és magyar nyelven, korlátozott számban jelent meg, és megrázó módon illusztrálja, hogy az akkor történtek miként hatottak az emigrációba kényszerülő értelmiségiekre, miként formálta a személyiségüket, és bepillantást enged a száműzetés kezdeti időszakának gyötrelmeibe is.

Forrás: Friends of Hungary