Schmidt Mária

Emlékpontok a szemtanúk segítségével

„Történészként és egyetemi tanárként is azt tapasztalom, hogy a most felnövő generáció igen keveset tud a 20. század történelméről, és a legtöbb esetben ennek nem a diákok érdektelensége az oka˝ – mondta a Békés Megyei Hírlapnak a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária hangsúlyozta, erről a jelentőségteljes korszakról a középiskolások az érettségi évében tanulnak, így gyakran már idő sem jut erre a témára A történelemtanárok is zavarban vannak, sokan hozzászoktak, hogy csak egy narratíva létezik, nagyon sok kérdésről a tankönyvek is hallgattak.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány ezért az Európai Unióban egy egyedülálló programot dolgozott ki közös múltunk megörökítésére. Az Emlékpontok program elsődleges célja, hogy a huszadik század történéseinek szemtanúit a középfokú oktatási intézmények tanulói segítségével, szaktanáraik felügyelete mellett felkutassa, és emlékeiket összegyűjtve, azokat a modern technika segítségével rögzítse és rendszerbe szervezve elérhetővé tegye mindenki számára.

Schmidt Mária szerint így olyan hiánypótló, felbecsülhetetlen értékű oktatási segédanyag jön létre, amely segítheti az élményszerű oktatást és tanulást, erősíti a diákok helyi kötődését, előmozdítja történelemszemléletük formálódását, felébreszti társadalmi érzékenységüket. Két év alatt 110 oktatási intézmény kapcsolódik be a munkába az ország egész területéről.