Schmidt Mária

Embervadászat utasításra: ártatlan áldozatok a rendőri brutalitásról

A 2006. őszi tévéostromot követő éjszakákat követi nyomon az Embervadászat utasításra címmel most megjelent könyv. A kötetben a már bizonyítottan ártatlan áldozatok mesélnek a rendőrök által elkövetett brutális erőszakokról ˜– mondta a XXI. Század Intézet gondozásában megjelent könyvről Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Kormos Valéria az Embervadászat utasításra című könyvében a tévéostromot követő éjszakák történetét követi nyomon - közölte az InfoRádióval Schmidt Mária.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója kiemelte: a XXI. Század Intézet gondozásában megjelent könyv azokról az ártatlan áldozatokról szól, akiket a rendőrség 2006 őszén elfogott. Ezeket az embereket bántalmazták, előzetes letartóztatásba helyezték, majd első fokon el is ítélték őket, de ártatlanságukat a másodfokú eljárás bizonyította.

A könyveknek van szerepük abban, hogy ráirányítsák a figyelmet az eseményekre - hangsúlyozta Schmidt Mária, hozzátéve: mindannyiunk közös érdeke, hogy azt a rendet, amiben élünk, rákényszerítsük, hogy rendszerszerűen működjön, és ne történhessenek meg ilyen események. Ha ugyanis ezek büntetetlenül megtörténhetnek, akkor mi a garancia, hogy holnap egy másik járókelőt nem vetnek alá ilyen megaláztatásnak - tette fel a kérdést a történész.