Schmidt Mária

Beszéd a Terror Háza Múzeum "Nagy bűntetthez nagy eszme kell!" című időszaki kiállításának megnyitóján

Tisztelt Hölgyim és Uraim! Kedves Vendégeink!


Ez egy rendhagyó kiállítás, még ilyen nem volt itt, ebben az ideiglenes kiállítóteremben.

Sam Havadtőy, magyar kortárs művész, a rá vonatkozó mindhárom jelzőnek nagyon fontos szerepe van:

Magyar és ezért fontos neki az a tapasztalat, amit mi a kommunizmus alatt szereztünk. A diktatúra, az elnyomás, a szabadsághiányos lét.

Kortárs, ezért úgy viszonyul hozzá, ahogy a 21. századból viszonyulni kell. Idézőjelbe teszi, iróniával néz ezekre a rettegett figurákra, sőt, csipkével vonja be őket. Ez a művészet, tehát a harmadikhoz nem kell külön magyarázatot fűzni.

A csipke egy olyan ősi, vagy régi népművészeti eszköz, amely mindannyiunknak a gyerekkorából, az életéből valamiféle emlékképet hoz magával. Nekem is anyukám gyönyörűen horgolt, kötött és telerakta ilyen horgolásokkal a lakást, amit cikinek tartottam akkor, de most már nagyon féltve őrzöm őket.

Ez a csipke azt jelenti, hogy a finomság, a szépség és az elmúlt időknek az összes tapasztalata rárakódik ezekre a szobrokra, azokra a szobrokra, amelyeket – főleg a Lenin-szobrot – évtizedeken keresztül a mindennapjaink részeként tapasztaltunk meg. Ezeket a Lenin-szobrokat mindenki ismerte, mert ez volt a sztenderd ábrázolása Leninnek. De hát ugye nem hallanak, nem látnak és nem tudnak beszélni sem, mert ezek a fanatikus diktátorok ilyen süketek voltak a világ  dolgaira, ennyire nem érdekelte őket a valóság. A saját utópiájukban, a saját fanatizmusukban éltek.

Azért nagyobbak a Lenin fejek, mint Sztáliné, mert az igazi ősgonosz Lenin volt és nem Sztálin. Sztálin a gyakorlatnak volt az embere, aki megvalósította azt az álmot, azt a rémálmot, amit Lenin talált ki. Ezért van ez a nagyságkülönbség és mi meg a Pinokkiók vagyunk, akik ott ülünk, kifigurázzuk, kiröhögjük és boldogok vagyunk amiatt, hogy már tudunk ezen nevetni és hogy annyi tapasztalatot halmoztunk fel, hogy mivelünk ezt még egyszer már nem ismétlik meg.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Elhangzott 2023. szeptember 27-én, a Terror Háza Múzeum "Nagy bűntetthez nagy eszme kell!" című új, időszaki kiállításának megnyitóján.