Osztovits Ágnes: Korrajz és vitaanyag , Schmidt Mária: Politikailag inkorrekt

Megjelenés helye: Heti Válasz
Megjelenés dátuma: 2010-12-16

Korrajz és vitaanyag

Ha nem nézünk a dolgok mélyére, ha fenntartás nélkül elfogadjuk a politikai közbeszéd bevett fordulatait, minden bizonnyal korrektek leszünk, de nemhogy közelednénk a minket körülvevő valóság pontos megértéséhez, hanem egyre biztosabban távolodunk tőle.

A politikai korrektség sokszor nem érvel, hanem letorkol, megbélyegez és kiközösít. Schmidt Mária történész minden munkájában, de közéleti szerepvállalásában is politikailag inkorrekt, ha nem az, nincs Terror Háza Múzeum, nincsenek nagyszabású kiállítások, konferenciák. S nem születnek meg azok a publicisztikák, amelyek a változás, a változtatás reményét erősítették meg az olvasókban, amelyek következetes érveléssel, az elhallgatott összefüggések felmutatásával új távlatokat nyitottak.

A mostani publicisztikakötet az utóbbi négy év írásaiból, beszédeiből válogat. Szó esik a Szovjetunió szükségszerű bukásáról, a baloldali értelmiség árulásáról, amely több mint hét évtizeden át elismerésével, rokonszenvével, ha nem épp a támogatásával tüntette ki a világ legembertelenebb kísérletét. Felteszi a kérdést, hogy a II. világháború után el lehetett volna-e érni másfajta békét Európában. Mekkora a felelőssége Churchillnek és Rooseveltnek? Miféle kényszer vezette a kommunizmus barbárságával pontosan tisztában lévő angol államférfit Jaltában és Teheránban? Ha az amerikaiak bocsánatot kértek Kelet-Európától, vajon mikor teszik meg az angolok? Schmidt Mária határozottan cáfolja, hogy 1945 és 1948 között demokrácia lett volna Magyarországon, s rámutat arra, hogy ez az időszak, a közhiedelemmel ellentétben, a totális diktatúra kiépülésének első szakasza.

Ami pedig a napi politikát illeti: az MSZP kongresszusán milliárdosok éneklik az Internacionálét, buzdítják végső harcra az éhes proletárokat. Gyurcsány Ferenc elmondja híres őszödi beszédét, amely sokakat utcára visz, és jeles értelmiségieket elismerésre késztet. Aztán az 56-os forradalom ötvenedik évfordulójának délelőttjén üres téren tisztelegnek a világ államfői a hős magyarság előtt, délután pedig ismét folyik a vér a pesti utcán. A határozott fellépésért az egykori liberális Demszky Gábor kitünteti a rendőrfőkapitányt.

Amilyen következetes Schmidt Mária a fenti események értékelésében, annyira méltánytalan Sólyom László szerepének megítélésében. A Politikailag inkorrekt kötet nemcsak kordokumentum, hanem vitaanyag is. Csak legyen, aki vitatkozik téziseivel!

SCHMIDT MÁRIA: POLITIKAILAG INKORREKT. ESSZÉK DIKTATÚRÁRÓL ÉS DEMOKRÁCIÁRÓL.
XX. SZÁZAD INTÉZET, BUDAPEST, 2010. 3500 Ft

Utoljára frissítve: 2011. február 3.  14:03


Vissza

Szakma | Közélet | Galéria | Fórum | Vendégkönyv | Levélírás | Fejlesztette: CENTER.HU Kft.