Schmidt Mária a siker női receptjéről

„A nők az erősebbik nem”

A Feszti Válasz csupa olyan dologról faggatta Schmidt Máriát, amiről a Terror Háza Múzeum főigazgatóját nem szokták kérdezni. Holott mi lehet fontosabb a családnál, az anyaságnál, a női lét misztériumánál?

– A történelemtudományok professzora, a Terror Háza Múzeum lét-rehozója és főigazgatója, tehát sikeres a szakmájában, és nagyon nem mellesleg édesanya és nagymama. Hogyan tudja összeegyeztetni e szerepeket?

–   Nagyon egyszerű a válaszom: a nők az erősebbik nem. Téved, aki azt gondolja, hogy az anyaság lemondás és elvesztegetett idő. Nekem megsokszorozta az energiáimat, rákényszerített a precizitásra, a feszes időbeosztásra. A gyerekeimmel és az unokáimmal igazi, feltétel nélküli szeretetet élhetek meg. Nagyon sokat tanulok tőlük. Erőt adnak a munkámhoz, ugyanakkor ők a legnagyobb kritikusaim is. A gondolkodásuk, világszemléletük „konzerválja” a fiatalságom, ez pedig egyetemi tanárként elengedhetetlen, de nagy segítség volt a múzeumok létrehozásakor is, hiszen a Terror Háza Múzeum, a Hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeum és Emlékpont is az új generációk nyelvén beszél.

–   A mai huszonévesek nehezen szánják rá magukat a családalapításra. Első a karrierépítés, s csak azt követi a családalapítás, ha egyáltalán követi. Ön szerint lehet más utat választani?

– Nincs egyetlen helyes recept, de azt gondolom, nagy ára lesz a szingli-kultusznak, az egocentrikusságnak és az individualizmusnak. Csak a család   adhat biztos hátteret, kapaszkodót, zsinórmértéket, kiegyensúlyozottságot. Ezek nélkül a szakmai siker is illékony, nem jöhet létre harmónia.

–   Milyen érvényes tanácsot tud adni a mai huszonéveseknek a karrierépítéshez?

–   Azt látom, hogy kiváló eredményekkel, nyelveket beszélő fiatalok elvéreznek a munkahelyeken, mert  hiányzik az alázat és a kitartás. A XXI. században a szabadság gyak-ran felcserélődik a szabadossággal, minden könnyen megszerezhetőnek, eldobhatónak tűnik. Mindent aka-runk és azonnal, ezért a „Z” generáció a legfelszabadultabb, de egyben a legszorongóbb is: nem akarnak felnőni. Ez a mi felelősségünk.

–   Hipotetikus a kérdés, de talán megválaszolható: ha ma kezdené, hasonló ívet tudna befutni?

–   Hipotetikus kérdésre hipotetikus választ tudok adni. Bízom benne, hogy erőfeszítéseim nyomán ma is sikerülne elvégeznem az engem megtaláló feladatokat. Nyilván arra céloz, hogy ma nehezebb célt érni. Bizonyos szempontból igen, más szempontból azonban sokkal könynyebb.

–   Van speciálisan női receptje a sikernek? 

–   Óvatosan kezelném a siker szót. Mára ezt a fogalmat is elhasználtuk. Nem a média csilivili celebvilága a siker. A siker bennünk van: a szabad
választásunkban, a szorgalmunkban, a kitartásunkban, az érzékenységünkben, a nőiségünkben, az anyaságban. Abban a csodában, hogy egy új élet fejlődhet bennünk, hogy szülhetünk. Ne mondjunk le erről.

Vissza

Szakma | Közélet | Galéria | Fórum | Vendégkönyv | Levélírás | Fejlesztette: CENTER.HU Kft.